Expectació màxima per conèixer la comunitat Sikh, una de les més desconegudes a Salt

26/11/2019

En traspassar la porta de la Gurudwara ens envaeix la sensació de que hem entrat en una altra dimensió: la llum i el color alegren la vista i tots els objectes que hi ha a la gran sala emmoquetada ens desperten la curiositat: teles sinuoses de colors vius, un altar a on un membre de la comunitat agita una mena de plomall, símbols i banderoles... volem saber quin sentit tenen per a la comunitat sikh i com entenen i expressen la fe. 

Abans d'entrar al temple hi ha una avantsala en la que ens traiem les sabates i ens posem un mocador al cap amb l'ajuda d'en Jaspal, un dels màxims referents de la comunitat a Salt.

D'entrada, el que sí que podem percebre és el caràcter amable i hospitalari de la comunitat sikh. A l'interior hi ha la Jaismeen, la filla d'en Jaspal, que ens rep amb un somriure i amb cert neguit, ja que ella serà l'encarregada de conduir la presentació. Amb ella hi ha altres joves membres de la comunitat que avui també participaran en l'activitat i el màxim representant de la comunitat, el baba ji.

La Jaismeen i les seves companyes i companys han preparat un vídeo amb les intervencions de joves de la comunitat que ens expliquen les principals característiques de la seva religió.

 

Beneració del Guru Granth Sahib, el llibre sagrat

"Nosaltres creiem en un sol déu que no té cap imatge específica i adorem el Guru Granth Sahib, el nostre llibre sagrat, a on es recullen els ensenyaments dels deu gurus, missatgers de Déu, i conté tota la doctrina sikh", explica una de les noies que apareix al vídeo.

El sikhisme té els orígens cap a l’any 1469 a la regió índia del Panjab, regió a on va nèixer el que es considera el primer mestre del sikhisme: el guru Nanak. Nanak va predicar un missatge de germanor universal, de rectitud, de justícia i de devoció a un Déu únic, enmig d’una realitat marcada per les tensions i el conflicte entre hinduistes i musulmans. Va viatjar per tota l’Índia dirigint-se a homes i dones de totes les castes, rebutjant les injustícies i la hipocresia. Nanak va establir les bases del sikhisme, però l’estructura completa es va anar forjant gràcies als deu gurus que el van succeir. 

 

"Els nostres trets més representatius es basen en les cinc K, que són els cinc articles de la fe sikh:

el Kesh, que és el mocador que tapa els cabells; la Kara, la polsera d'acer que han de portar sempre al canell; la Kanga, una pinta de fusta amb la que s'han de pentniar el cabell, que mai poden tallar; els Kachera, uns calçotets de cotó, i el Kirpan, una daga d'acer que fan servir per a l'autodefensa o la defensa de persones en situació perill, mai es pot utilitzar per cometre delictes", ens explica una altra jove a través del vídeo.

Per acabar d'aclarir alguns dels aspectes més destacats dos nois i una noia intervenen directament davant de les persones visitants. Amb això, podem comprovar que els i les joves de la comunitat han treballat de valent per aquest dia que, segons ens expressa en Jaspal, "és una ocasió molt especial per a nosaltres i estem molt contents de participar en aquest projecte".

 

"Tothom és benvingut a la nostra Gurudwara", afirma el baba ji en punjabí traduït per la Jaiseein. El baba ji, portaveu de l'església sikh, va puntualitzant i ampliant el que ens explica la Jaismeen; el seu posat denota una autoritat serena. Porta un turbant blau al cap i un mocador blanc penjant del coll i llueix una brillant barba negra.

"Aquí sempre trobareu un plat de menjar i un lloc a on dormir", explica.

I és que l'hospitalitat i la solidaritat són altres dels grans pilars dels sikhs; tothom que participa de la visita n'és testimoni. 

 

Música sagrada i dolços 

 

I, per completar la presentació, dos joves ens ofereixen una petita mostra de música sacra sikh interpretada amb una dilruba, mena d'acordió diatònic, i uns bongos que acompanyen el cant de la jove que toca la dilruba.

Com a mostra de gratitud per la visita, els membres de la comunitat ens ofereixen uns dolços, unes verdures arrebossades acompanyades d'una deliciosa salsa de mango i un te que assaborim asseguts en semicercle a la zona del menjador.

Tota una experiència en la que descobrim sabors, olors, sons i una altra forma ben especial d'entendre i practicar la fe.

Gràcies comunitat Sikh!

 

Please reload

El dia 15 de desembre al matí no us perdeu el Mercat de segona mà organtizat per les AMPES per tercer any consecutiu. La cita és a la plaça del Mercat i aquest any, la comissió d'Infants i Joves s'hi ha volgut sumar amb una matinal de jocs gegants creats i dinamitzats pels diferents recursos socioeducatius que formen part de la comissió.

Les imatges de la Jornada Comunitària 15/12/2017

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now