Inicia la Setmana de les Religions amb una defensa decidida de la diversitat

19/11/2019

 "M'encantaria que tothom aprofités aquesta oportunitat única per conèixer de prop altres maneres de viure la fe ja que aquest és el primer pas perquè hi hagi respecte i reconeixement entre les diferents comunitats religioses que convivim a Salt i entre tots els veïns i veïnes, practiquin o no una religió".

Aquestes paraules pronunciades per Jaume Torrado, bisbe evangèlic i pastor de l'Església Evangèlica Fe, Esperança i Amor,  defineixen perfectament l'esperit d'aquesta Setmana de les Religions, que es va presentar divendres passat i que permetrà visitar els principals centres de culte de les comunitats religioses més nombroses que hi ha al municipi: catòlica, musulmana, evangèlica i sikh.

En l'inici de l'acte de presentació de la Setmana de les Religions, al qual hi van assistir una seixantena de persones, va comptar amb  intervenir la regidora d'Acció Social i Habitatge, Margarita de Arquer, que va donar el tret de sortida a la programació agraint la implicació de tots els representants de les diferents comunitats religioses que formen part d'aquesta iniciativa i remarcant la pertinença d'un esdeveniment com aquest que "vol posar de relleu i fer ben visible la gran diversitat que hi ha al nostre municipi i l'oportunitat que això suposa per a tota la ciutadania".

En aquesta mateixa línia es va pronunciar també Clara Fons, sociòloga, directora de la revista Dialogal, cap de programes d'AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional), membre del grup de recerca ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) i fundadora de Lalè (diversitat, interioritat i consciència social).

Clara Fons ens va oferir una conferència sobre els reptes de les societats amb alta diversitat en l'actualitat i va començar la seva intervenció  plantejant els arguments pels quals considera que cal defensar aquesta diversitat religiosa tan enriquidora.

En primer lloc, "perquè cal defensar el dret a l'expressió i de pensament, creença i convicció"; en segon lloc perquè "la religió és cultura i per tant, aporta valors positius a les societats, a través de l'arquitectura, l'art, els valors... i conté en ella mateixa un patrimoni espiritual", i en tercer lloc "perquè és una eina per a la transformació social: compartim tot allò bo que té l'altre i junts millorem el nostre entorn", va ressaltar Fons que, malgrat això, no va obviar les dificultats que suposa la gestió de la diversitat.

"És un repte alhora individual i col·lectiu; a vegades no és fàcil acceptar les diferències i això pot comportar conflicte", va reconèixer Fons. "Es pot veure a l'altre com una amenaça o bé entendre que la nostra identitat es construeix també a partir dels altres, i està a les nostres mans adoptar una postura o una altra".

En la darrera part de la seva intervenció, Clara Fons ens va convidar a reflexionar sobre la nostra pròpia espiritualitat perquè, segons va afirmar, "totes les persones ens espiritualitzem".

Què és l'espiritualitat?

Segons va dir Fons, l'espiritualitat és un sentiment profund de connexió amb l'Univers, de sentir que formem part d'un tot, més enllà d'un mateix i de la pràctica o no d'una determinada religió. L'espiritualitat, a més, porta implícit el concepte de gratuïtat com a experiència de rebre quelcom necessari per a la vida simplement pel fet de ser.

"I també és el compromís vers a una mateixa d'emprendre un camí personal i intransferible de manera autèntica".

 

A l'acte van assistir bona part dels representants de les diferents comunitats religioses que participen d'aquesta Setmana de les Religions de la que esperem que tots els veïns i veïnes de Salt en treguin bon partit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

El dia 15 de desembre al matí no us perdeu el Mercat de segona mà organtizat per les AMPES per tercer any consecutiu. La cita és a la plaça del Mercat i aquest any, la comissió d'Infants i Joves s'hi ha volgut sumar amb una matinal de jocs gegants creats i dinamitzats pels diferents recursos socioeducatius que formen part de la comissió.

Les imatges de la Jornada Comunitària 15/12/2017

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now