Institucions públiques i entitats socials reforcen el seu compromís per la convivència intercultural a Salt

11/03/2019

•    L’Ajuntament de Salt, el Consorci de Benestar Social Gironès Salt, l’Obra Social ”la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i les entitats del sector social Fundació SER.GI, Vincle, Fundación Atenea, Caritas, Fundació Ramon Noguera i el Casal dels Infants, com a entitat que implementa el projecte, signen un acord de col·laboració per enfortir el procés comunitari intercultural del municipi. 


•    El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”, juntament amb l’Ajuntament, el Consorci de Benestar Social Gironès Salt i el Casal dels Infants, crea espais de trobada per als veïns i veïnes de per fomentar la cohesió social i el diàleg intercultural.


•    El Projecte ICI creix i incorpora noves entitats que col·laboraran per millorar la convivència intercultural a Salt. 


•    Aquest acord, que renova l’Espai de Relació Institucional (ERI), suposa el reconeixement de la coordinació comunitària i el treball conjunt com a eina d’intervenció social eficient i eficaç, que interconnecta els recursos tècnics i professionals, la ciutadania i les seves organitzacions socials i institucions.

 

 

 

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, el sub-director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón, i representants de la Generalitat, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i de les entitats socials Fundació SER.GI, Vincle, Fundación Atenea, Caritas, Fundació Ramon Noguera i el Casal dels Infants han signat aquest matí l’acta de renovació de l’Espai de Relació Institucional (ERI), que inclou un acord per reforçar el compromís per la convivència intercultural a Salt. Així, les entitats signants es comprometen a continuar treballant de forma col·laborativa i garantir la sostenibilitat del procés que es porta a terme en el marc del Pla comunitari d’Infants, Joves i Famílies de Salt per tal d’impulsar la cohesió social i la convivència a partir de l’acció comunitària.

 

Treball en xarxa

 

Una cinquantena de professionals de l’administració i d’entitats socials dels àmbits de la salut, l’educació, la participació i l’acció social col·laboren de forma directa en aquest procés comunitari amb els veïns i veïnes de Salt, aportant l’expertesa que permet desplegar el Pla comunitari, segons ha destacat el regidor d’Acció Social i Habitatge, Ferran Burch.

A més dels representants institucionals, també han assistit a l’acte tècnics responsables de les àrees i departaments més afins al desenvolupament del Pla Comunitari, com ara Salut, Acció Social i Joventut. 
 
En la jornada d’avui s’han compartit els avenços del procés comunitari intercultural. Durant l’últim any s’han desenvolupat diferents accions encaminades a millorar la convivència i les relacions positives entre els veïns i les veïnes de Salt com ara el Salt Obert per Vacances, que ofereix una programació d’activitats de lleure durant les tres primeres setmanes de juliol; els tornejos esportius en xarxa, dirigits a infants i joves; activitats familiars en el marc de la programació de l’Ateneu Popular Coma Cros; un circuit de Jocs Gegants en el marc del Mercat d’Intercanvi de les AMPES, entre altres. En total, més d’un miler de veïns i veïnes han participat i/o assistit a les activitats organitzades a partir de la Programació comunitària intercultural.

 

Participació, diversitat i mediació

 

A l'acte també va assistir el director científic del Projecte ICI, Carlos Giménez, catedràtic d'antropologia social de la Universitat Autònoma de Madrid i director de l'Institut Universitari de Drets Humans, Democràcia i Cultura de Pau i no violència (DEMOSPAZ/UAM).

Giménez va remarcar la necessitat de la interrelació i la col·laboració de tots els agents que intervenen en el muncipi (govern local, institucions supralocals, tècnics i professionals i, sobre tot, ciutadania). "El municipi sol no pot, però tampoc les administracions supralocals poden fer front soles a les necessitats d'un territori; cal un front comú i ben cohesionat", va defensar Carlos Giménez.

 

El director científic de l'ICI va apuntar tres aspectes fonamentals per treballar per la cohesió social i la convivència: 

 

- la Participació; "no és allò de la ciutadania...", va dir, "cal que hi siguem tots, polítics, ciutadans, tècnics... participant per una veritable transformació social".

 

- la Diversitat; "cal treballar per un nosaltres plural, i quan diguem nosaltres volguem dir tots i totes, en la seva més àmplia pluralitat", va afirmar Giménez. Per tal de promoure la diversitat i la participació, Giménez va proposar la metodologia dels diàlegs públics, que són col·loquis i audicions amb un gran nombre de persones i dinamitzats perquè girin en torn a una temàtica específica.

 

- la Mediació; "que no és només una eina per a la resolució de conflictes sinó que pot servir per impulsar també l'autoregulació participativa dels espais públics per part dels propis veins i veïnes i usuaris dels diferents espais", va explicar Giménez.

  

 

Què és l'Espai de Relació Institucional?

 

Els Espais de Relació Institucional donen suport i sostenibilitat als processos comunitaris desenvolupats a cadascun dels 36 municipis que integren el Projecte ICI, i faciliten la col·laboració, la complementarietat i les sinèrgies entre els diferents recursos implicats, entre els quals hi ha administracions, institucions i la ciutadania, per tal d’oferir una millor resposta a les necessitats del territori.

 

L’existència d’aquest espai permet donar respostes coordinades i integrades a les necessitats de les ciutats del segle XXI. Davant la diversitat social i cultural, cal marcar estratègies que reverteixin en la integració intercultural i afavoreixin la cohesió social, les quals també impliquen valorar la diversitat com un motor d’innovació, transformació i desenvolupament social, cultural i econòmic de les nostres ciutats.

 

Un projecte consolidat


Aquest acord establert en el marc de l’Espai de Relació Institucional forma part del Projecte ICI, desplegat per l’Obra Social ”la Caixa” a un total de 36 territoris de 31 municipis diferents de tot Espanya.

 

El Projecte ICI neix de la necessitat d’afrontar una nova realitat en la qual s’evidencia que els moviments migratoris de la nostra societat configuren ciutats cada vegada més diverses. Fruit d’aquest fenomen, s’han seleccionat territoris amb una elevada diversitat cultural per posar-hi en marxa aquesta iniciativa d’intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals, que afavoreix la cohesió social i que promou l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari.
 

Please reload

El dia 15 de desembre al matí no us perdeu el Mercat de segona mà organtizat per les AMPES per tercer any consecutiu. La cita és a la plaça del Mercat i aquest any, la comissió d'Infants i Joves s'hi ha volgut sumar amb una matinal de jocs gegants creats i dinamitzats pels diferents recursos socioeducatius que formen part de la comissió.

Les imatges de la Jornada Comunitària 15/12/2017

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now