La celebració de l'any Pannikar a Salt esdevé un homenatge a la diversitat al nostre municipi

19/11/2018

"Salt té una riquesa especial i és, probablement el poble més interessant de tot Catalunya gràcies a la seva diversitat", afirmava sense embuts l'Enric Bonet, un dels membres de la taula de joves que van participar divendres en l'acte de celebració de l'any Pannikar, organitzat per l'Àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament.

I, segurament no m'equivoco si dic que la majoria de la seixantena de persones assistents a l'activitat de divendres 16 de novembre, dia de la Tolerància, hi va estar d'acord amb aquesta sentència.

Com també hi va haver consens en la idea de que, tot i les diferents formes d'expressar la pròpia fe, hi ha més punts en comú que divergències entre les religions. 

"Els valors de fons com la solidaritat, la gratitud, el respecte... són els mateixos i els comparteixen totes les religions", van coincidir en remarcar cada un dels cinc joves presents en la taula de debat. 

La Maria, representant de la religió cristiana catòlica, la Salima, de la musulmana sufista, l'Enric, agnòstic, la Géssica, portaveu de la religió cristiana evangèlica protestant, i en Harpreet, sikh, ens van oferir una visió panoràmica de com senten i practiquen les seves respectives religions i, en el cas del jove agnòstic, com viu l'esperitualitat sense creure en un Déu.

Alguns dels joves van manifestar que, degut al ritme de vida actual i a les seves respectives ocupacions, no poden seguir de forma estricta les pautes marcades per les seves confessions, però que intenten adaptar-se ja que "la religió la fa cada persona", tal i com va ressaltar la Salima.

I, malgrat reconèixer que s'ha avançat molt en quant al respecte mutu, alguns dels joves, com en Harpeet, sí que van manifestar tenir problemes, sobre tot a l'hora de trobar feina, degut a elements identitataris, en el seu cas, el Kesh, mocador amb el que tapa el seu cabell llarg.

"Falta treballar més el respecte mutu, conscienciar de que ningú és millor que ningú ni té la veritat absoluta", van destacar els joves. La Maria, que es professora, es va mostrar confiada en que això mica en mica s'anirà aconseguint gràcies a la feina que s'està fent amb els infants i els joves del municipi. "En el projecte amb infants en el qual treballo hem sapigut conviure tots i totes, ens respectem i juguem als mateixos jocs sense problemes", va remarcar.

"El que volem és ser solidaris i compartir el millor de nosaltres", va destacar la Géssica, que va afegir que "Salt té un propòsit" en referència a la tasca de les diferents comunitats culturals i religioses i a la població en general, de treballar en favor de la cohesió social des del respecte i el reconeixement de l'altre/a.

 

Pannikar i la gota d'aigua 

 

Abans d'escoltar les reflexions dels i les joves, Jordi Pigem, filòsof, escriptor i gran coneixedor de la vida i l'obra de Raimon Pannikar, ens va acostar el llegat del gran pensador català del que aquest any commemorem el centeneri del seu naixement.

Així, vam poder comprovar com les reflexions dels i de les joves estan totalment alineats amb el pensament de Pannikar, que defensava el valor de la interculturalitat i la intereligiositat. 

Pigem va ressaltar la qualitat humana del filòsof català i la seva capacitat per transmetre el pluralisme religiós; i es va referir a la comparació que feia el propi Pannikar al respecte de la concepció que podem tenir de nosaltres mateixos/es: "Ens podem veure com una gota d'aigua o com l'aigua que conté la gota; podem posar l'accent en la nostra individualitat o sentir-nos part d'un tot que ens abraça i ens conté".

Pigem es va referir també a la importància de l'espiritualitat en un moment en que la ciència, segons sembla, ha de tenir resposta per a tot. Tanmateix, "quan més avancen les disciplines científiques més ens adonem que no tenim explicació per a certes qüesions i més interrogants ens sorgeixen".

Pannikar era budista i cristià i, tanmateix, tenia també una visió secular en la interpretació del món i de les relacions entre les persones. Va llegir textos sagrats de totes les religions i va arribar a la conclusió de que el món és més ric quan més varietat religiosa hi ha. "Cap cultura per sí sola pot donar resposta a tots els reptes d'aquest món,  cap cultura per si sola se'n surt; ens necessitem unes a les altres", defensava Pannikar.

Així, partint d'aquesta premisa podem dir que a Salt tenim un potencial molt més elevat per cercar respostes als reptes que afrontem actualment com a societat, des de la pluralitat,  

el respecte i la capacitat de celebrar la diversitat.

Per tenir present la diversitat religiosa de Salt, des de l'Àrea d'Integració i Convivència s'ha editat el calendari interreligiós 2019 que té com a objectiu visibilitzar i posar en valor totes les celebracions de les diferents confessions religioses que hi ha a Salt, alhora que esdevingui una eina educativa per a les escoles i per a la població en general.

 

 

 

  

 

 

 

Please reload

El dia 15 de desembre al matí no us perdeu el Mercat de segona mà organtizat per les AMPES per tercer any consecutiu. La cita és a la plaça del Mercat i aquest any, la comissió d'Infants i Joves s'hi ha volgut sumar amb una matinal de jocs gegants creats i dinamitzats pels diferents recursos socioeducatius que formen part de la comissió.

Les imatges de la Jornada Comunitària 15/12/2017

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now