Descobrint els secrets dels ratpenats

17/07/2018

 

Els ratpenats són els grans desconeguts dins del regne animal. Tot i ser tan propers, ja que sobrevolen els nostres caps a les nits d'estiu, l'únic que la majoria de persones sap d'ells són algunes dades que, moltes vegades no són més que "llegendes urbanes".

Els ratpenats transmeten malaties infeccioses? Xuclen la sang? La resposta, obviament, és NO!

La sessió que ens va oferir ahir el biòleg Xavier Puig va ser tota una revel·lació plena d'arguments per trencar amb els estereotips negatius que corren sobre aquests mamífers i per posar en valor la seva important funció dins dels nostres ecosistemes.

Sabíeu que a Catalunya hi ha unes 30 espècies de ratpenats i malgrat això només hi tenim un nom (que pot ser diferents segons la zona) per designar-los popularment?

Sabíeu que els ratpenats poden viure uns 40 anys perquè durant el seu cicle vital no poden procrear i mantenir moltes cries de cop? I que fan l'aparellament cap a finals d'estiu i quan hivernen, les famelles poden estar embaraçades i passar bona part de l'embaràs amb l'embrió latent al seu interior? Curiós, oi?

Doncs així són els ratpenats, un grans desconeguts que, malgrat tot, ens aporten grans beneficis, sobretot pel que fa al control de plagues en l'agricultura. Aquests animals són uns excel·lents aliats per mantenir a ratlla insectes que malmeten les collites. En alguns països, també a Catalunya, s'estan portant a terme estudis que posen números a l'estalvi que proporcionen els ratpenats en la disminució de l'ús d'agroquímics. I, el més important: la reducció de l'ús d'insecticides, com és obvi, també comporta un benfici per a l'ambient i per a la resta d'éssers que l'habitem.

Després de mostrar-nos diferents aspectes de la vida dels ratpenats, en Xavier Puig ens va convidar a sortir al carrer per escoltar amb un radar els xiscles que emeten aquests mamífers alats i que gràcies a les seves ones, d'alta fidelitat, detecten a la perfecció a on són les seves presses. 

Una vetllada molt interessant i plena de descobertes. A partir d'ara tenim arguments de sobres per estimar els ratpenats.

Agraïm al Consorci del Ter que ens ofereixi aquestes activitats de Natura plenes de sorpreses.  

Please reload

El dia 15 de desembre al matí no us perdeu el Mercat de segona mà organtizat per les AMPES per tercer any consecutiu. La cita és a la plaça del Mercat i aquest any, la comissió d'Infants i Joves s'hi ha volgut sumar amb una matinal de jocs gegants creats i dinamitzats pels diferents recursos socioeducatius que formen part de la comissió.

Les imatges de la Jornada Comunitària 15/12/2017

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now